2018. aug 22.

Nyári tábor 2018

írta: Újgyerektábor Bódvalenke
Nyári tábor 2018

Most már eltelt néhány nap a tábor óta, ezért érkezik a rövid beszámoló. Idén a tábor időpontja egybeesett a sárkányos ünnepséggel, így legtöbb önkéntesünk egy hetet töltött Bódvalenkén. A tábor aktív napjai viszont a gyerekek számára 4 nap volt. Ismét négy korosztállyal foglalkoztunk külön, hogy mindenkire jusson idő és figyelem. 

Most szerveztük harmadik alkalommal a nyári tábort, két éve járunk rendszeresen a faluba.  Mostanra érett be nagyon sok kapcsolat: gyerekekkel, szülőkkel és a Bódvalenkén tevékenykedő segítő személlyel, szervezettel.  

A gyermekekkel való foglalkozás során egyértelműen látszik a fejlődés. Sokkal türelmesebben fordulnak felénk, most már elhiszik, hogy fogunk velük is játszani, akkor is, ha nem azonnal.

A szabályok betartása mindegyik korosztállyal könnyebb volt, mint a korábbi években. Még ha kimondatlanul is, de mintha megértették volna a gyerekek és a kamaszok, hogy azért vannak szabályaink, hogy jól együtt tudjunk velük működni.

És.... végre létrejött néhány közösségi játék . 

Ovis csoportban több olyan gyermek is részt vett, akik korábbi években még nem jöttek hozzánk. Lassan már ők is belenőnek a „táboros létbe”.

Az iskolai előkészítős csoportban második naptól volt egy „helyi segítőnk”, az egyik kamasz fiú személyében, aki minden áron segíteni akart. Feladatait igyekezett pontosan végezni, sok új játéknak tanulta meg a szabályát és megtanította rá kisebb társait. Ebben a csoportban nagyon sok elmélyült játék jött létre a négy nap során.

A kisiskolásoknál többüknek óriási élmény volt, hogy jöhettek a táborba. Nekünk is, hogy közelebbről megismerkedhettünk velük. Hatalmas sikert arattak a két pohárból készített „telefonok”, így egész tábor alatt "izzottak a vonalak".

A kamaszok sajnos nem voltak vevők a métázásra, de a focira annál jobban. Utolsó este, miután megnéztük közösen a Brazilok című filmet, végre létrejött egy olyan focimeccs, melyben fiúk és lányok együttműködve tudtak focizni.

Több csoportban nagyszerű közös táncolások, társasjátékozások, pingpongozások, beszélgetések jöttek létre. Remélem minden gyermek legalább egy jó élményt vitt haza magával a táborból.

Nagyon szépen köszönjük  a VisFontisnak, hogy támogatják az útiköltségünket, illetve hogy a leendő elsős bódvalenkei gyerekeknek iskolatáskát adományoztak.  A Magyar Református Szeretetszolgálatnak pedig, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a projektirodát és hogy segített az önkéntesek toborzásában.

Szólj hozzá