2018. júl 26.

Egy új önkéntes szemével a júliusi hétvége

írta: Újgyerektábor Bódvalenke
Egy új önkéntes szemével a júliusi hétvége

Bódvalenkén jártam

 

A július 2 1-i hétvége volt az első, amit önkéntesként Bódvalenkén töltöttem. Mindenképpen látni akartam a falut és a lakókat, mert úgy éreztem, hogy  enélkül  egyrészt nem leszek képes teljesen megérteni azokat a gyereke ke t ,  akikkel tanulni fogok , másrészt  értékes szakmai tapasztalatoktól is elesnék. Az indulás előtt olvasgattam a faluról elérhető alapinformációkat, az út során pedig próbáltam az önkéntesek tapasztalatait is megismerni , hogy minél felkészültebben érkezhessek .   A  valóság azonban  – mint minden esetben –   itt is összetettebb  volt .

Amikor először megláttam a falut  egyáltalán nem tűnt barátságtalannak. Bódvalenkének gyönyörű fekvése van, a házak ...

Tovább Szólj hozzá

2018. jún 29.

Visszatekintés az első Skype tanodás évünkre

írta: Újgyerektábor Bódvalenke
Visszatekintés  az első  Skype tanodás évünkre

Június közepén szalonnasütéssel zártuk az első „skype tanodás” tanévünket. Erre a szalonnasütésre annál a családnál került sor, akik befogadták lakókocsinkat , egész évben koordinálták, asszisztálták és lehetővé tették a tanulást.

  Az év folyamán 18 gyermek fordult meg a skype tanodánkban, közülük 15-en rendszeresen jártak.  Természetesen voltak kisebb-nagyobb kihagyások, de néhány gyermek végig járta a tanévet, néhányan egy-egy órát hagytak ki, mások pedig egy –egy hónap után tértek vissza.

A tanév során sokan szembesültünk azzal, hogy a gyermekek mennyire nem rendelkeznek tanulási stratégiával, tanulási technikával.  Rosszul olvasnak, nem értik amit olvasnak. Olyan egyszerű összefüggéseket nem ...

Tovább Szólj hozzá

2018. máj 23.

Indahouse-nál önkénteskedtünk

írta: Újgyerektábor Bódvalenke
Indahouse-nál önkénteskedtünk

A májusi hétvégén egy rendhagyó látogatást tettünk a faluba. Pénteken a gyerekek nagy meglepetésére nem Bódvalenkén, hanem a bódvaszilasi iskolában találkozhattak az önkéntesekkel, akik bementek egy év végi konzultációra a tanárokkal. A faluba visszaérve  szokás szerint családokat látogattunk és játszottunk a gyerekekkel.

A péntek szervezési kalandokkal indult (kaptunk volna kölcsön a Református Szeretetszolgálattól kisbuszt, ami meghibásodott, így nem tudták odaadni, azonban nagy szerencsénkre sikerült 2 autót kölcsön kérnünk).

Szombat reggel négyen az önkéntesek közül Hernádszentandrásra utaztunk az öt nyolcadikos fiúval és az IndaHouse -nak segítettünk előkészíteni az építését annak a háznak, ami majd a ...

Tovább Szólj hozzá

2018. ápr 25.

Gombapöri és izomláz

írta: Újgyerektábor Bódvalenke
Gombapöri és izomláz

54556218-8f87-4d79-a7b2-2305c98c7848.jpeg

Ezen a hétvégén végre eljött az igazán jó idő! A gyerekekkel kint tudtunk játszani az udvaron. 

Amikor odaértünk Lenkére az egyik asszony már megterített asztalnál várt bennünket. Vendégei voltunk egy isteni gombapörköltre! Utána teli hassal kezdtük a fogócskázást, tollasozást, biciklizést és a rengeteg társasjátékot!

Jó volt látni, hogy a nagy hideg után éled újra a falu és tele van élettel. Újra kint vannak az emberek az utcán, a gyerekek már messziről futnak felénk, ugranak a nyakunkba. �

Egy meglepetés is volt. Két kisfiú, akik pár hónapja elköltöztek a faluból visszajöttek látogatóba. Amikor találkoztunk velük az első kérdésük az volt, hogy ugye megyünk játszani hozzájuk is? Lehet erre nemet mondani? �

...
Tovább Szólj hozzá