2019. máj 07.

Milyen is ez a Skype tanoda

írta: Újgyerektábor Bódvalenke
Milyen is ez a Skype tanoda

3550c467-e859-4a4f-bb02-ef1ac4f7f4dd.jpegMint ismeretes, valamennyi bódvalenkei általános iskolás előtt két éve nyitva áll a skype-oktatás lehetősége. A Juszt-is teszünk Alapítvány folytatja az Új Gyerektábor Bódvalenkén kezdte felzárkóztató munkát a lenkei gyerekekkel. Ennek keretében a tanulni akaró gyerekeket a megbeszélt időre egy anyuka hozza-viszi a saját konyhájába.

A gyerekek (van, aki egy héten többször is) beül a laptop elé. Megosztjuk a képernyőt (a kamerát kikapcsoljuk, mert költséges és rontja az átvitel minőségét), és indulhat a közös munka. A megosztott dokumentumon tanár, diák egyaránt írhat. A témán múlik, találunk-e pl. olyan linket az interneten, amely segítségével a diák játékosan tanulhat akár matekot, fizikát, kémiát is.

A kicsikkel, nagyokkal egyaránt - ha szükséges . olvasunk. Igény szerint tanulunk velük környezetismeretet, nyelvtant, irodalmat, angolt. Szóval valamennyi, a tanulmányaik során felmerülő probléma megoldásában igyekszünk segítséget nyújtani.

Az alább mutatott fényképekkel azt szeretném illusztrálni, mit jelent, ha egy közel két éve csak a laptopon létező virtuális tanár Bódvalenkére pottyan.

Úgy terveztem, hogy péntek délután 5-re legkésőbb megérkezzek Lenkére (akkor van egy hetedikessel matek órám). A helyi segítőnk elment érte, a gyerek abban a hiszemben lépett be a konyhába, hogy a képernyő elé kerül. Ám ott voltam én, így a meglepődést követően egy másik hetedikessel együtt élőben tartottuk meg az órát orgona csokor tövében.

A fejünk felett mutogató leányzó első tanítványom volt. Már elvégezte a nyolcadikat. Jöttöm hírére beugrott ő is repetázni, miközben “fáj a fejem” csatakiáltást hallatott. Ezzel emlékeztetett a tavalyi matek órák hangulatára, amikor már unta a tanulást (lehetséges ilyen is?).

Ennek a tanévnek hamarosan vége. Ezt a beszámolót nem titkoltan azért írtam, hogy kedvet csináljak a skype-oktatás izgalmas, minket, korrepetáló segítőket mindig új feladat elé állító, színes, hálás munkára csábítsak a következő tanévre.  Sok önkéntesre, lelkes fiatalra, kihívásokkal bátran szembe néző segítőre van szüksége gyereknek, alapítványunknak egyaránt. Csatlakozzatok!

Az alábbi telefonszámon tudtok jelentkezni:

+3620-475-2208 vagy ujgyerektaborbodvalenke@gmail.com




Szólj hozzá